Tarptautinis projektas Plastic Pirates – Go Europe!

Europoje šiuo metu vykdomas piliečių mokslo projektas Plastic Pirates – Go Europe! Jame dalyvauja 10 šalių. Prie šios veiklos entuziastingai prisijungė 18 mūsų progimnazijos 7 klasių mokinių. Išvykos prie Dubysos kairiojo intako Luknės Raseinių raj., Dvarviečių km., metu mokiniai rinko plastiko mėginius iš upės vandens ir jos pakrančių. Gautus rezultatus dokumentavo ir kėlė į sukurtą internetinę aplinką. Septintokų surinkti duomenys bus naudojami Europos upių taršai nustatyti.

Mokiniai susipažino su kruopštaus mokslinių duomenų rinkimo ir jų tikslumo svarba – rinko šiukšles tam tikrame plote, tyrimą kartojo. Surinktas šiukšles rūšiavo, svėrė, aiškinosi, iš kur tos šiukšlės atsirado prie upės. Mokiniai diskutavo, kaip jie patys gali prisidėti prie švaresnės aplinkos kūrimo. Jaunieji tyrėjai atliko tyrimus ir vandenyje. Matavo upės tėkmės greitį, stebėjo plaukiančias šiukšles, tyrė mikroplastiko buvimą vandenyje specialiu tinkleliu. Atlikus apibendrinimą, rezultatai džiugino. Luknės pakrantėje ir vandenyje buvo aptikta mažai ne tik plastiko, bet ir kitų šiukšlių. Saulėta diena padovanojo ne tik puikių įspūdžių, bet ir naujų žinių, komandinio darbo įgūdžių, prasmingos veiklos.

Mokiniai ne tik surinko šiukšles, bet ir susipažino su mokslininkų atliekų tyrimų etapais. Virtualiame žemėlapyje jau yra pateikti duomenys apie mūsų tirtos upės užterštumą, kurį netrukus bus galima palyginti su visos Europos upių užterštumu. https://www.plastic-pirates.eu/lt/results/data/6740

 

Nuotraukos:
Rasa Vaišvilienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas