Vasara – laikas draugauti, kurti, pažinti

Užimtumas vasarą reikalingas visiems vaikams, tačiau labiausiai tiems, kuriems mokykla yra dažnai vienintelė galimybė sužinoti ir pamatyti kažką naujo. Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijoje birželio 12-19 dienomis buvo įgyvendinama vaikų vasaros poilsio programa „Pažink save ir savo kraštą“. Tai bendrojo pobūdžio dieninė vasaros poilsio stovykla 1–4 klasėse besimokantiems mokiniams ir vaikams iš socialiai remtinų ir turinčių mažas pajamas šeimų. „Smalsučių“ grupėje vadovėmis dirbo pradinių klasių mokytojos metodininkės Rimanta Gardauskienė, Ramutė Mockuvienė, mokytojų padėjėjos Liubovė Kisielienė ir Rima Žickienė. 

Stovykloje vaikai aktyviai ir įdomiai leido laisvą laiką. Nuobodžiauti nebuvo kada, nes stovyklos metu buvo vykdomos įvairios veiklos: pažintinės mokomosios išvykos, ekskursijos, edukacinės patirtinės veiklos. 

Pirmąją stovyklos dieną stovyklautojai puošė stovyklos erdves, dalyvavo debatuose „Sveikata ir švara“, švarino Prabaudos poilsiavietę, paruošė „Švarinkime savo kraštą“ plakatą. 

Stovyklos metu buvo organizuotos keturios išvykos. Panemunių regioniniame parke ir lankytojų centre mokiniai susipažino su Lietuvoje augančiais medžiais ir vaistingaisiais augalais, Panemunės gyventojų amatais - upine laivyba, sielininkyste, valčių ir žvejybos įrankių gamyba. Ne tik žinių, bet ir veiklos buvo daug - naršė išmaniuose terminaluose, išgirdo panemunės gyvūnų bei paukščių balsus, plaukė valtimi ir nusipiešė atvirutę. Plaukdami laivu „Bisena“, tyrinėjo Nemuno augmeniją, žuvų gyvenimą, pamatė kitokią panemunę.  

Išvykoje į Taurų nuotykių parką mokiniai basomis ėjo  kilometro taku per šimtą skirtingų paviršių. Pojūčių takas – tikras kojyčių išbandymas. Vėliau susipažino su supančia natūralia gamta, pasimėgavo parko teritorijoje supančia ramybe,  nors trumpam galėjo susilieti su gamta ir tapti jos dalimi. 

I.Tarnausko sodyboje praktiškai susipažino su šunų veislėmis, augintinių priežiūra ir bendravimu, mokėsi saugiai elgtis su šunimis.

Keliones vainikavo ekskursija į Raseinių žirgyną. Vaikai ne tik sužinojo, kokios yra Lietuvos žirgų veislės, bet ir susipažino su  žirgų  priežiūra, išvaizda, charakteriais. Smalsučiai buvo mokomi sėdėti balne, valdyti žirgą, atlikti sudėtingesnius manevrus. Buvimas su žirgais - ne tik sportas ir geros emocijos, bet ir puikus būdas išmokti komandiškumo, empatijos, reikšti savo emocijas ir jausmus ramiai, stengtis suprasti vienas kitą. Juk ne veltui jau nuo seno kalbama apie gydomąjį žirgų poveikį, vadinamąją hipoterapiją. Kelionės vaikus įkvėpė, praturtino, padidino jų pažintinį patyrimą. 

Po kiekvienos išvykos stovyklautojai rengė diskusijas, disputus, patirtus įspūdžius kūrybiškai pavaizdavo piešiniuose. Rengė kūrybinių darbų parodas „Laikas su šuniuku“, „Diena su žirgais“, piešė ant akmenukų, puodelių, stiklainių. 

Vaikams buvo sukurta saugi aplinka, ugdoma bendravimo kultūra. Jie sustiprėjo fiziškai, pagerino savo socialinius ir patyriminius įgūdžius, aktyviai ir įdomiai praleido laiką. Savaitė pralėkė kaip akimirka... Tikros emocijos, vaikų šypsenos – tai didžiausias stovyklos įvertinimas. 

Nuotraukos:
Rima Žickienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas