Mokinių iniciatyva įgyvendinamas naujas projektas

 

Balandžio mėn. Raseinių rajone startavo Dalyvaujamojo biudžeto projektas. Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos atstovai (kartu su kitomis rajono mokyklomis) buvo pakviesti kartu su Meru ir kitais specialistais aptarti idėjas, galbūt ir iššūkius, kaip bus įgyvendinamos naujo projekto iniciatyvos. Susitikimo metu aptartos sąlygos, sulaukta patarimų, kaip tikslingai panaudoti mokinių veikloms skirtas lėšas. Šio projekto tikslas kilnus – skatinti mokinių iniciatyvas, tobulinti finansinio raštingumo ir verslumo įgūdžius, gilinti žinias apie progimnazijos biudžeto sudarymą, ugdyti pilietiškumo ir kitas kompetencijas. Mokiniai suprato, kad pasiūlyta iniciatyva suteikia jiems daugiau galimybių patiems priimti sprendimus, nustatyti ir kurti kriterijus, kaip galima tikslingai panaudoti papildomai gautas lėšas, kaip gerinti ar puošti progimnazijos aplinkas, kurti naujas erdves.

Šiais metais Dalyvaujamojo biudžeto projekte dalyvauja 5–8 klasių mokiniai. Suburta mokinių iniciatyvinė grupė. Pirmame susitikime aptarti projekto įgyvendinimo kriterijai, veiklų vykdymo terminai, viešinimo aspektai. Susitarta organizuoti apklausas ir išsiaiškinti mokinių norus, pageidavimus, siekius.

Ugdytiniai aktyviai įsijungė į svarstymus, atvirai reiškė savo idėjas. Buvo atrinkti 3 pasiūlymai – organizuoti įdomią edukaciją, mokslo metų paskutinę dieną pakviesti menininką, progimnazijos kieme įrengti aktyvaus poilsio zoną. Antrą kartą balsuojant laimėjo trečiasis pasiūlymas.

Progimnazijoje yra įgyvendinama sveikos gyvensenos programa „Sveikas aš, sveikas tu – sveiki mes“, kasmet dalyvaujama sveikatos programos projekto „Augu sveikas“ veiklose, jau yra įkurta lauko klasė. Mokiniai pastebėjo, kad progimnazijos lauko teritorijoje yra dar neišnaudotų erdvių, kur būtų galima įrengti aktyvaus sporto ir malonaus poilsio zonas. Atlikus mokinių apklausą TAMO dienyne, gauti balsavimo rezultatai parodė, kad vieniems mokiniams aktualu ilgųjų pertraukų metu aktyviau judėti, kitiems ramiau žaisti stalo ar kitus žaidimus. Daugiausia balsų surinko idėja, jog galima įrengti aktyvią lauko erdvę, kurioje būtų galima ne tik sportuoti, bet ir individualiai mankštintis, sekti savo kūno pokyčius.

Mokiniai parengė projektą „Aktyvumo aikštelės įrengimas“, jį pateikė progimnazijos bendruomenei. Iniciatyvinės grupės nariai pristatė įrengimų pavyzdžius, su konsultacine grupe aptarė finansines galimybes, aikštelės įrengimo terminus.

Iniciatyvą planuojama įgyvendinti iki spalio mėnesio. Tikimės, kad Dalyvaujamojo biudžeto projekto įgyvendinimas mūsų progimnazijoje taps geru pavyzdžiu, kuriuo bus skatinamas sveikos gyvensenos įgūdžių formavimas, bendruomeniškumas ir pilietinis aktyvumas.

Nuotraukos:
Vaiva Buivydienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas