Žygis „Gamtos detektyvai“

Žygių projektą „Gamtos detektyvai“ inicijuoja Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra. Gegužės 11 d. progimnazijos jaunieji gamtininkai kartu su biologijos mokytoja  dalyvavo pažintiniame žygyje „Gamtos detektyvai“. Žygio metu jaunieji gamtininkai tyrinėjo biologinę įvairovę ant Padubysio piliakalnio ir jį supančiuose miškuose bei pievose. Žygiui vadovavo LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkas Tomas Pocius, pažinti augalus, gyvūnus ir grybus padėjo biologijos mokytoja metodininke Rasa Vaišvilienė ir Žemaitijos STD direktoriaus pavaduotojas Vygantas Kilčauskas. Pačioje pažintinio tako pradžioje žygio dalyviai išmoko naudotis entomologiniu tinkleliu ir išbandė jį savo rankomis. Milžiniška vabzdžių ir voragyvių įvairovė aukštoje žolėje dalyviams apsuko galvas. Dar vienas pačioje tako pradžioje sutiktas organizmas, kurį žygeiviai pastebėjo greitai ropojantį tarp žolių – gegužvabalis. Pasisekė lengvai pagauti ir iš arčiau patyrinėti šį stambų vabalą, o žygio vadovai papasakojo apie įdomų ir apie sudėtingą jo gyvenimo ciklą ir ryšį su laukinėmis bitėmis.

Pažintinis takas aplink Padubysio piliakalnį „gamtos detektyvams“ pasirodė nelengvas. Keliukas nuolatos kildavo ir staigiai leisdavosi. Tačiau viso žygio metu tyrinėtojams entuziazmas nesumažėjo, nes kas kelis žingsnius nustebindavo vis nauja niekados anksčiau neregėta rūšis. Turbūt keisčiausias aptiktas organizmas – skraidantį skorpioną primenantis skorpionmusės patinas.

Iš viso žygio dalyviai aptiko, atpažino ir nufotografavo 115 gyvūnų, grybų ir augalų rūšių bei atliko 212 mokslui vertingų gamtinių stebėjimų. Šį biologinės įvairovės sąrašą gali pildyti kiekvienas apsilankęs Padubysio piliakalnio pažintiniame take. Visas žygio dalyvių aptiktas rūšis galite stebėti čia: https://www.inaturalist.org/.../dubysos-regioninis-parkas-gd

 

Nuotraukos:
Rasa Vaišvilienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas