Č. Kudabos geografijos konkursas

  • Paskelbta: 2024-03-24
  • Kategorija: Konkursai

Kovo 23 d. geografijos mylėtojai buvo pakviesti į Vilnių, į VU Geomokslų institutą,  kur vyko  jau XXIII-asis nacionalinis mokinių Č. Kudabos geografijos konkursas. Susirinko apie 1000 mokinių ir juos lydinčių mokytojų iš visos Lietuvos. Vasario 28 d. progimnazijoje vykusi XIII-oji geografijos olimpiada „Mano gaublys“ ir pasiekti geri rezultatai paskatino 6–8 klasių mokiniams dalyvauti Č. Kudabos geografijos konkurse. Deleguoti trys mokiniai – tai 6a klasės mokinė V. Jasutytė, 7b klasės mokinys D. Linkius ir 8b klasės mokinys N. Tverkus (septintokas dėl objektyvių priežasčių konkurse nedalyvavo). 

Atvykusius į universitetą ir užsiregistravusius mokinius bei juos lydinčius mokytojus organizatoriai pakvietė į susitikimus su mokslininkais, knygų leidėjais, pasiūlė praturtinti žinias  edukacijose, parodose bei paskaitose. Pažintis su Geologijos muziejaus eksponatais, geografijos bakalauro bei magistro studentų baigiamųjų darbų parengtais ekspoziciniais žemėlapiais, teritorijų planavimo brėžiniais bei galimybė dalyvauti paskaitoje „Ar tikslios orų prognozės“ (doc. dr. G. Stankūnavičius) aktyvino mokinių žingeidumą ir klausimų – atsakymų diskusiją.

Konkurso atidarymo šventė vyko Geomokslų instituto vidiniame kiemelyje. Vėliau organizuotos 2 valandų mokinių veiklos, kurios buvo susietos ir su kūrybine užduotimi – sukurti dviejų (2) eurų proginės monetos eskizą Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą 20-mečiui paminėti (šie eskizai bus panaudoti kitų metų konkurso atvirukams – padalomasis prisiminimas renginio dalyviui). Kol mokiniai atliko įvairias konkurso užduotis, mokytojai galėjo dalyvauti  VU Didžioje Auloje paskaitose „Profesoriaus Alfonso Basalyko mokslinis palikimas“ (doc. Dr. Filomena Kavoliūnaitė), „Šiuolaikinė meteorologija: uždaviniai ir galimybės“ (prof. Dr. Arūnas Bukantis) bei susitikti su Lietuvos geografijos draugijos nariu Vytaru Radzevičiumi.

Konkurso pabaigą mokiniams vainikavo netikėtai Raseinių krašto mokytojų suplanuota tyrinėjimo išvyka prie gausiai turistų lankomos Pūčkorių atodangos, kurios aukštis siekia 65 metrus. Pūčkorių pažintinis istorinis takas turi vieną įspūdingiausių apžvalgos aikštelių visoje Lietuvoje (įrengtos apžvalgos aikštelės, medinės terasos bei pavėsinės). Mokiniams buvo aktualu pratęsti ne tik pažinties, bet ir bendravimo galimybes, aptarti konkurso užduočių ypatumus. Konkurso rezultatai bus paskelbti gegužės mėn. Lietuvos geografų draugijos svetainėje.

Dėkojame Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybai, organizavusiai centralizuotą Raseinių rajono ugdymo įstaigų mokinių ir juos lydinčių mokytojų nuvežimą į konkursą.

 

Nuotraukos:
Vaiva Buivydienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas