Istorijos ir pilietiškumo pamoka Medininkų memoriale

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-10-21
  • Kategorija: Išvyka

Jau tapo gražia tradicija, kad Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos mokiniai yra kviečiami dalyvauti Muitinės istorijos pamokoje Medininkų memoriale bei Medininkų muitinės poste. Ir šį rudenį, rugsėjo 27 dieną, būrelis 8a ir 8c klasių mokinių kartu su karjeros specialiste Henrika Gailiene ir etikos mokytoja Vilija Paškauskiene jau dešimtą kartą išsiruošė į kelionę.

Tą dieną Medininkų memoriale vyko jau 14-oji Lietuvos Muitinės istorijos pamoka  vyresniųjų klasių moksleiviams iš įvairių Lietuvos mokyklų. Pirmiausia mokinius pasveikino Lietuvos Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas.

Jis papasakojo apie Lietuvos muitinės veiklos pradžią, tuo metu dirbusių muitininkų pilietiškumą, drąsą ir pasiaukojimą, apžvelgė dabartinę Lietuvos muitinės veiklą, atsakinėjo į įvairius moksleiviams kilusius klausimus. Mokiniams sunku buvo patikėti ir įsivaizduoti, kad pirmieji Lietuvos muitinės postai buvo paprasčiausi statybininkų vagonėliai, patys muitininkai ir kiti sienos apsaugos pareigūnai buvo neginkluoti, be jokios pagalbinės technikos.

Toliau pamoką vedė Tomas Šernas, vienintelis sunkiai sužeistas, bet  išlikęs gyvas Medininkų žudynėse 1991 m. liepos 31 d., kai priešiškos ką tik susikūrusiai Lietuvos valstybei jėgos (OMON) nužudė 8 pasienyje tarnavusius pareigūnus. Jis pasakojo, su kokiais iššūkiais susidurdavo pirmieji pareigūnai, apie jų pasirinkimą tarnauti ir saugoti ant kojų besistojančią valstybę, tragiškus įvykius Medininkuose bei apie tai, kaip svarbu stengtis, kad bėgant metams ir dešimtmečiams istorija nebūtų iškraipoma ar juo labiau užmirštama. Visi susidomėję ir susikaupę klausėsi skaudžių tos tragiškos dienos prisiminimų, išgyvenimų. Jis geranoriškai atsakinėjo į visus mokinių klausimus. Mūsų aštuntokai apsilankė ir tame pačiame autentiškame muitininkų vagonėlyje, kuris dabar yra restauruotas. Jame įrengta ekspozicija, išlikę tų dienų unikalūs eksponatai liudija skaudų Lietuvos valstybingumo kūrimosi epizodą, čia dirbusius ir poste žuvusius valstybės pareigūnus. Iš vagonėlio, kuriame buvo sušaudyti neginkluoti pareigūnai, visi išėjo susimąstę ir tylėdami.

Vėliau pamoka persikėlė į Muitinės muziejų, kuriame yra daug įdomių eksponatų iš Lietuvos muitinės susikūrimo ir gyvavimo istorijos, o viena salė skirta gynusiems Lietuvos laisvę. Pamokos dalyviai šalia esančiame  Muitinės mokymo centro kieme pamatė muitinės kinologų pasirodymą su šunimis, susipažino su Muitinės mobiliųjų grupių automobilių įranga, buvo pavaišinti karšta arbata ir pyragėliais.

Esame dėkingi Muitinės departamentui už kvietimą pabūti šio renginio dalyviais. Tai buvo puiki galimybė mokiniams gyvai, ne iš vadovėlių, sužinoti svarbius mūsų valstybės istorijos momentus, išgyventi bendrystę su tautos istorija ir pasijusti savo šalies piliečiu.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas